Cultureel erfgoed lokt niet alleen vandaag horden fotografen. De stad Amsterdam heeft duizenden historische foto’s van de stadsmonumenten in haar collectie. Jij kan helpen die te digitaliseren.

Wat ga je doen?

Meld je hier aan, en dan je kan meteen aan de slag van achter je pc. Je krijgt de negatievencollectie van Monumenten en Archeologie (MA) te zien, met duizenden prachtige foto’s van monumenten in de Amsterdamse binnenstad. Je mag zelf kiezen hoeveel afbeeldingen je beschrijft. Dit doe je in 7 korte stappen. Je vernoemt bijvoorbeeld het adres, de fotograaf, het jaar waarin de foto gemaakt is en wat je precies ziet. Je kan kiezen uit een lijst met mogelijkheden, dus je hoeft niet alles uit het hoofd te weten. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen om de beschrijving makkelijker te maken. Zo kan je op het forum terecht voor vragen, waar andere vrijwilligers en archivarissen van de instelling je graag verder helpen. Een controleur kijkt uiteindelijk je bijdrage na, zodat er geen fouten in sluipen. 

Waarom doe je mee?

Je levert een belangrijke bijdrage aan het openbaar maken van historische collecties, zowel voor het grote publiek als voor wetenschappelijk onderzoek. Bovendien levert elke gedigitaliseerde foto je punten op, waarmee je kan sparen voor leuke prijzen. Tussen de vele afbeeldingen zitten vaak prachtige, onbekende foto’s. Ga je zelf graag aan de slag met je camera, dan kan je inspiratie opdoen voor als je zelf nog eens door de stad trekt. Ook liefhebbers van architectuur kunnen zich naar hartenlust uitleven in het project. Het resultaat zal te zien zijn in de Beeldbank Amsterdam, waar iedereen een kijkje kan nemen naar de foto’s.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen, maar het is een pluspunt als je Amsterdam een beetje kent.

Wie organiseert het?

Stadsarchief Amsterdam en Monumenten en Archeologie (MA) hebben de krachten gebundeld om de gehele negatievencollectie te digitaliseren. Amsterdam heeft zo’n 8.500 monumenten, dus alle hulp is welkom. Stadsarchief Amsterdam is een historisch documentatiecentrum dat Amsterdamse overheidsarchieven bekend wil maken bij het grote publiek. Bij het gemeentelijk kenniscentrum Monumenten en Archeologie kan je terecht voor alles wat gaat over Amsterdams erfgoed. Op de website Vele Handen, waar ook dit project op draait, vind je trouwens nog meer digitaliseringsprojecten waaraan je kan meewerken. Heb je een passie voor het verleden of voor cultuur, neem dan zeker eens een kijkje.