Zoek een verwante naamgenoot, doneer een speekselstaal en je leert meer over je eigen stamboom én geeft wetenschappers inzicht in het opsporen van genetische verwantschap.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in samen met een man die dezelfde achternaam heeft en met wie je ver verwant bent. Via de post of tijdens een bijeenkomst voor deelnemers krijg je verdere uitleg over het project De Gen-iale Stamboom en wordt er met een wissertje een speekselstaal genomen. 

Waarom doe je mee? 

Wetenschappers analyseren in je speekselstaal gratis je Y-chromosoom - dat van vader op zoon wordt doorgegeven. Je krijgt je persoonlijke resultaten per post opgestuurd. Daarin staat de evolutionaire afkomst van de Y-chromosomale lijn en de vergelijking met je verwante naamgenoot. Deze informatie helpt je om je familiegeschiedenis te ontrafelen. Bovendien help je de wetenschap: de onderzoekers zullen aan de hand van de vergelijking tussen de naamgenoten inzichten verwerven in genetische verschillen tussen verwanten en in hoeveel buitenechtelijke kinderen er in bepaalde periodes in de geschiedenis voorkwamen. Daarnaast hopen ze ook te leren hoe snel genetische veranderingen - mutaties - optreden.

Wie kan meedoen?

Vlaamse en Nederlandse mannen met een verwante met dezelfde (of bijna dezelfde) achternaam. Daarbij moet je minstens zeven generaties in de stamboom teruggaan om een gemeenschappelijke voorvader te vinden. Weet je niet zeker of er een gemeenschappelijk voorvader is, dan proberen de onderzoeker dat voor jou na te gaan. Je geeft wel steeds de naam, geboortedatum en -plaats door van je vader, grootvader en overgrootvader. 

In dit filmpje leggen de onderzoekers nog eens van naaldje tot draadje uit wat je te wachten staat.

Wie organiseert het?

Dr. Maarten Larmuseau is genetisch genealoog aan de KU Leuven. Voor het project De Gen-iale stamboom werkt hij samen met masterstudente Sofie Claerhout.

Ik doe mee

Reacties

 

C De Maeijer.
19 Jan, 2016. 14:29
Wat kost het?
Bart Wils.
19 Jan, 2016. 10:54
Beste Maarten, die resultaten, worden die dan in mensentaal gepresenteerd? Ik heb meegedaan aan een onderzoek van familiekunde Vlaanderen, de DNA-afname gebeurde toen in de hal bij jullie, jij kwam daar toen langs en we hebben nog een praatje gemakt over de verspreiding /migraties van geboortevlekken. De resultaten die ik toegestuurd kreeg van familiekunde Vlaanderen waren echter een grote teleurstelling. Hyper-vakjargon, dat je maar moet zien te ontcijferen op een forum, zonder uitleg verder. Ik ben nog altijd geïnteresseerd in DNA-onderzoeken, en wil daar aan meewerken, maar ik wil er wel persoonlijk ook wijzer van worden. Vriendelijke groeten Bart
STIJN GOOSSENS.
17 Dec, 2015. 20:03
Ik zou oppassen zomaar je dna aan de buitenwereld te schenken. Je weet nooit in welke data base dat ooit terecht komt.
Maarten Larmuseau.
20 Dec, 2015. 16:44
Beste Stijn Goossens, DNA-analyses aan de KU Leuven worden uiteraard zeer streng opgevolgd door de ethische commissie. Alle DNA-stalen en gegevens worden na het onderzoek dan ook volgens alle richtlijnen vernietigd. De kans dat je ongewenst in een database zou terecht komen is in dit geval dan ook onbestaande. Alle gegevens hierover (= informed consent en informatieformulieren) zijn steeds ter inzage. Hartelijke groeten, dr. Maarten Larmuseau