Check meldingen van het noorderlicht of meld je eigen zicht op het mooie natuurfenomeen. Zo werk je mee aan een realtime kaart en een betere voorspelling van zonnestormen.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website van het project Aurorasaurus of download de gratis app op je Android-smartphone of iPhone. Hier krijg je een interactieve kaart te zien van waar het noorderlicht momenteel zichtbaar is aan de hemel. De kaart werkt zo: meldingen van waarnemingen op sociale media zoals Twitter worden geverifieerd door mensen die zich op de plaats van de melding bevinden. Zo krijg je een betrouwbare kaart, gemaakt door de fans. Op de app of de website kan je tweets naar waarheid beoordelen of zelf een noorderlichtmelding indienen die anderen zullen verifiëren. 

Waarom doe je mee?

Het noorderlicht spotten staat op menig man zijn to do-lijstje. Het fenomeen is echter niet altijd even makkelijk te bewonderen. Het noorderlicht is een indicatie van een geomagnetische storm, veroorzaakt door krachtige elektrische activiteit van de zon. Zo'n geomagnetische storm kan dan wel mooi zijn voor ons, het kan ook zware gevolgen hebben voor de elektriciteitsvoorziening en voor stroompannes zorgen. Zo zorgde een krachtige zonnestorm ervoor dat in 1989 in Quebec zo'n 6 miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten. Waarnemingen in de gaten houden via Aurorasaurus kan wetenschappers helpen om geomagnetische stormen in de toekomst beter te voorspellen.

Wie kan meedoen?

Heb je internet en een computer of smartphone, dan kan je meedoen met Aurorasaurus. 

Wie organiseert het?

Aurorasaurus is een initiatief van onder meer Elizabeth A. MacDonald. Zij is momenteel aan de slag voor NASA en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van apparatuur en data-analyse en -interpretatie afkomstig van raketten en satellieten. Ze behaalde haar master en doctoraat aan de universiteit van New Hampshire.