Tap water uit je eigen kraan en doe mee met een Amsterdams drinkwateronderzoek. Met jouw stalen testen onderzoekers een nieuwe meetmethode die nagaat hoe de bacteriepopulatie in water verandert tijdens transport en stilstand. 

Wat ga je doen?

Tijdens een feestelijke startbijeenkomst word je officieel 'burgeronderzoeker' en krijg je een monsternamepakket mee naar huis met onder andere flesjes, handschoenen en een instructieblad. In twee flesjes vang je thuis op twee momenten water uit de kraan op, in een derde flesje doe je wat water dat al even in een eigen drinkflesje of bidon zit. De drie flesjes bewaar je in de koelkast totdat een koerier ze komt ophalen voor analyse in het laboratorium.

Zelf ga je ook drinkwater testen, met de bijgeleverde teststrip. Hiervoor gebruik je water uit de kraan na vijf minuten doorstromen én water uit een flesje of bidon. Met dit water vul je het omhulsel van de teststrip, waarna je de strip in het water doopt. De afgesloten teststrips laat je zes dagen bij kamertemperatuur (ongeveer 20 graden) staan. Na 1, 2 en 5 dagen tel je het aantal 'stippen' dat je op de teststrip ziet - dit zijn microbenkolonies. De resultaten van je eigen onderzoek geef je door via de Facebookgroep Versheid van Water.

Waarom doe je mee?

Met alle informatie die je vooraf en tijdens het onderzoek krijgt, kom je veel te weten over de herkomst van drinkwater, de manier waarop drinkwaterbedrijven het water zuiveren, de bacteriën die in het drinkwater zitten en de veranderingen die daarin optreden als je het drinkwater bewaart. De 50 deelnemers kunnen gedurende de hele proefperiode de resultaten bijhouden via een besloten Facebookpagina en ontvangen bovendien als dank voor hun deelname twee vrijkaartjes voor Micropia in Amsterdam.

Wie kan meedoen?

Iedereen van zestien jaar of ouder die in Amsterdam woont, kan zich via Facebook opgeven voor deelname aan het onderzoek. Uit alle geïnteresseerden wordt een gevarieerde groep van 50 deelnemers geselecteerd, op basis van postcode, type woning, gezinssamenstelling en demografische achtergrond.

Wie organiseert het?

Merijn Schriks is senior onderzoeker toxicologie en onderzoekscoördinator van de het citizen science project 'De versheid van water'.

Stijn Brouwer (PhD) is senior onderzoeker bij het KWR Watercycle Research Institute, waar hij sociaalwetenschappelijk onderzoek doet naar Watercycle Governance vraagstukken.

Ik doe mee

Reacties