Ga tijdens een bergwandeling op zoek naar planten die hier niet horen. Geef je waarnemingen door via je smartphone en geef wetenschappers inzicht in de verspreiding van exoten.

Wat ga je doen?

Ga tijdens een bergwandeling op zoek naar deze plantensoorten: duizendblad (Achillea millefolium), smalle weegbree (Plantago lanceolata), rode klaver (Trifolium pratense) en witte klaver (Trifolium repens). Geef de exacte locatie (gps-coördinaten) waar je de planten hebt gezien door via de gratis app iNaturalist op Android of iOs. Een stap-voor-stap-instructie kan je via e-mail verkrijgen.

Waarom doe je mee?

Sommige planten slagen erin om voet aan de grond te krijgen in extreme omstandigheden zoals hoog in de bergen, terwijl ze daar van nature niet voorkomen. Wandelaars blijken vaak onbewuste verspreiders van zaden, die bijvoorbeeld aan hun schoenen kleven. Wetenschappers kunnen met jouw hulp achterhalen hoe de vier Europese plantensoorten die zij voor onderzoek uitkozen, zich verspreiden, en welke impact de klimaatverandering daarop heeft. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die een bergwandeling plant en een smartphone heeft. De wetenschappers zijn blij met data uit alle berggebieden uit de hele wereld, het liefst van boven de boomgrens. 

Wie organiseert het?

Jonas Lembrechts is doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen bij het excellentiecentrum Planten en Vegetatie-ecologie. Vanuit deze thuisbasis reist hij naar de meest onherbergzame plekken op deze aarde om er de grenzen aan de mogelijkheden van planten te bestuderen. Van de hoogste bergtoppen tot ver boven de poolcirkel, overal stuit hij op onklopbare exemplaren die zich niet laten doen door het extreme klimaat. En dat is in veel gevallen dankzij de mens.

Ik doe mee

Reacties