De Amerikaanse walnootboorvlieg rukt op in Nederland. Ze tast onze walnoten aan. Biologen willen zijn verspreiding nauwlettend in de gaten houden. Help jij hen?

Wat ga je doen?

Spot je tijdens een wandeling of in je tuin een aangetaste walnoot waarin larven van de vlieg zitten? Maak dan snel een foto en mail die door naar het onderzoeksinstituut Naturalis. Als je twijfelt, breek je de noot eerst open. De larven van de Rhagoletis completa zijn erg klein. Ook zijn zij niet altijd de oorzaak van de schade aan noten. Walnoten ondervinden ook schade van bacteriebrand, wat zwarte vlekken aan het oppervlak veroorzaakt. Op de website vind je alle informatie om aangetaste bolsters en larven van de walnootboorvlieg te herkennen.

Waarom doe je mee?

Oorspronkelijk komt de walnootboorvlieg uit Noord-Amerika. Ook daar is hij geen graag geziene gast bij walnoottelers. In Europa veroorzaakte de vlieg eerst enkel schade in het zuiden van Italië. Maar vorig jaar werd hij ook gespot in Nederland. Meer bepaald in Helden (Limburg), Helmond (Noord-Brabant) en Valkenswaard liepen meldingen van aangetaste walnoten binnen. Dit jaar blijkt de vlieg ook in Utrecht en Zeeland voor te komen, wat wijst op een snelle verspreiding. De insectenlarven voeden zich met de noten, waardoor die verkleuren en slijmerig worden. Biologen willen de verspreiding in de gaten houden, om eventueel maatregelen te kunnen nemen. Ze vragen daarom om alle observaties te melden, met foto.

Wie kan meedoen? 

Iedereen die in Nederland graag de natuur in trekt en een camera en internetverbinding ter beschikking heeft. 

Wie organiseert het?

John Smit is bioloog en heeft zich gespecialiseerd in bestuivende insecten. Het EIS Kenniscentrum Insecten en Andere Ongewervelden is sinds 1999 zijn thuisbasis.

Ik doe mee

Reacties

 

Monique.
25 Nov, 2016. 17:10
Geachte, de kink die jullie doorzenden om een paswoord te krijgen werkt niet. Beleefde groetjes monique